Rusza nabór do krótkoterminowego projektu “Kontynuacja praktyk zawodowych Erasmus+ w niemieckich przedsiębiorstwach branży hotelarsko-gastronomicznej i logistycznej”.
Numer projektu: 2021-1-PL01-KA122-VET-000016571
& 1.
Informacje o projekcie
- Projekt realizowany jest w Zespole Szkół Ekonomicznych im. Jana Pawła II w Głogowie w okresie 02.11.2021- 02.05.2023 r.
- Projekt jest finansowany przez Unię Europejską w ramach akcji KA122-VET – Krótkoterminowe projekty na rzecz mobilności osób uczących się i kadry w dziedzinie kształcenia i szkolenia zawodowego.
- Projekt skierowany jest do uczniów klas w zawodach: kucharz, technik logistyk, hotelarstwa, żywienia i usług gastronomicznych.
- W projekcie może wziąć udział grupa maksymalnie 30 uczniów podzielonych na II tury.
& 2.
Zasady rekrutacji uczestników projektu
- Rekrutacja prowadzona będzie przez Zespół Rekrutacyjny w Zespole Szkół Ekonomicznych im. Jana Pawła II w Głogowie.
- W skład Zespołu Rekrutacyjnego wchodzą:
- koordynator projektów unijnych w ZSE – p. Edyta Porosło,
- nauczyciele przedmiotów zawodowych
- nauczyciele języka niemieckiego- p. Ewa Sulej, p. Monika Młodecka, p. Dorota Szafran
- kierownik szkolenia praktycznego – p. Małgorzata Długosz,
- pedagog szkolny – p. Daria Sapian
- Proces rekrutacji poprzedzony będzie informacją na stronie internetowej szkoły.
- Uczestnikiem projektu może być osoba, która z własnej inicjatywy wyraża chęć uczestnictwa w projekcie, jest uczniem w zawodzie: kucharz, technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik logistyk. (II tura)
- Proces rekrutacji obejmuje:
- złożenie formularza aplikacyjnego o zakwalifikowanie do udziału w projekcie,
- rozmowę kwalifikacyjną,
- akceptację wniosku przez Zespół Rekrutacyjny,
- Uczeń ubiegający się o udział w projekcie w wyznaczonym terminie powinien złożyć do sekretariatu szkoły ( budynek główny szkoły lub budynek Warsztatów szkolnych) następujące dokumenty:
- formularz aplikacyjny
- zgoda rodziców na udział w projekcie;
- Proces rekrutacji zostanie zakończony sporządzeniem przez Zespół Rekrutacyjny listy głównej i rezerwowej oraz umieszczeniem ich na tablicy informacyjnej w ZSE oraz na stronie internetowej szkoły.
- W przypadku gdy uczeń zrezygnuje z udziału w projekcie, zostanie skreślony lub nie wyrazi zgody na przetwarzanie danych osobowych z listy Uczestników, wolne miejsce zajmie pierwsza w kolejności osoba z listy rezerwowej,
- Kandydat na uczestnika projektu – uczeń – powinien spełniać następujące wymagania:
- jest uczniem klasy o specjalności kucharz, technik logistyk, technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych,
- posiada pozytywną opinię wychowawcy i kierownika szkolenia praktycznego z uwzględnieniem informacji n/t zachowania i zaangażowania w życie szkoły;
posiada ważny dowód osobisty co najmniej na kolejny rok kalendarzowy,
- Po pozytywnym przejściu procesu rekrutacji, uczeń wypełnia oświadczenie o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych i pisemnie potwierdza zapoznanie się z zasadami udziału w projekcie.
- Brak zgody na przetwarzanie danych osobowych powoduje, że uczeń nie może być uczestnikiem zajęć realizowanych w ramach projektu.
- Złożone przez kandydata dokumenty nie podlegają zwrotowi.
- W przypadku zbyt małej liczby uczestników rekrutacja może zostać wznowiona w dowolnym momencie trwania projektu.
- W przypadku uzyskania jednakowej liczby punktów przez uczniów, o kolejności kandydatów na listach decyduje średnia ocen z przedmiotów zawodowych i języka niemieckiego
- Wyniki rekrutacji przeprowadzonej przez Zespół Rekrutacyjny są ostateczne.
- Uczniowie, którzy zostali zakwalifikowani do udziału w projekcie są zobowiązani do udziału w spotkaniu informacyjnym z Zespołem Rekrutacyjnym wraz z opiekunami/rodzicami.
- Kryteria rekrutacji:
- Ocena z zachowania – roczna lub półroczna (1-6 punktów rekrutacyjnych)
- Ocena z j. obcego- roczna lub półroczna (1-6 punktów rekrutacyjnych)
- Średnia ocen z przedmiotów zawodowych – roczna lub półroczna (1- 6 punktów rekrutacyjnych)
- Zaangażowanie w życie szkoły – wolontariat, udział w imprezach szkolnych, olimpiadach i konkursach (1-6 punktów rekrutacyjnych)
- Rozmowa kwalifikacyjna na temat udziału w projekcie (1-6 punktów rekrutacyjnych)
- Dodatkowy punkt otrzymują osoby z terenów wiejskich lub w trudnej sytuacji rodzinnej
Pliki do pobrania:
TU> Regulamin rekrutacji
TU> Wniosek
TU> Zgoda rodzica