„Zdrowie człowieka tkwi od pokoleń w tym, co ma
w głowie i co na stole”

Zespół Szkół Ekonomicznych im. Jana Pawła II w Głogowie ma zaszczyt zaprosić młodzież szkół podstawowych (w tym klas gimnazjalnych) i ponadgimnazjalnych
do udziału w jubileuszowej XV edycji konkursu pt. ,,Czy wiesz co jesz?”
– pod patronatem Pana Starosty Głogowskiego, Jarosława Dudkowiaka,

Pana Prezydenta Miasta Głogowa, Rafaela Rokaszewicza
oraz Pani Prezes „Społem” PSS, Magdaleny Zgondek,
fundatorem nagród – tradycyjnie – jest również Pani Bożena Wójcik z Ksiegarni „Feniks”

Tematyka przewodnia tegorocznej edycji: ” Żywienie dietetyczne w chorobach XXI wieku

Cele konkursu:

– pobudzanie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywienia
– upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocja zdrowia
– rozszerzanie wiedzy na temat savuarie – vivre ,,przy stole”.

Cele konkursu:

  • pobudzanie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywienia
  • upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocja zdrowia
  • rozszerzanie wiedzy na temat savoir – vivre ,,przy stole”.

Konkurs odbędzie się dnia 28 marca 2019 roku o godzinie 9.00 w Warsztatach Szkolnych Zespołu Szkól Ekonomicznych przy ulicy Jedności Robotniczej 38.

 Podobnie jak w ubiegłych latach w konkursie uczestniczą  zespoły 2-osobowe, które wezmą udział
w  rozwiązaniu testu, następnie odbędzie się tzw.  część ćwiczeniowa a najlepsze drużyny wezmą udział w części quizowej  w celu wytypowania laureatów konkursu.

Zespoły dwuosobowe uczniów  należy zgłaszać do 7 marca 2019 r. na załączonych zgłoszeniach (
można dostarczyć osobiście do Warsztatu ZSE ul. Jedności Robotniczej 38 pokój nr 8 lub wysłać faxem pod nr ( 076)8 34 21 63). 

Do konkursu nie mogą przystępować uczniowie, którzy brali udział we wcześniejszych edycjach.

    Literatura polecana przez organizatorów:

1.Książka pt. ,,Czy wiesz co jesz? – Katarzyna.Bosacka, Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska

2. Książka pt. ,, Wielka księga savoir – vivre`u” – Herberta Schwinghammera

3. Savoir vivre dla każdego – Edward Pietkiewicz

4. Żywienie dietetyczne w wybranych chorobach

Na podstawie w/w literatury przygotowany będzie Quiz dotyczący następujących zagadnień:

  1. Racjonalne odżywianie (składniki pokarmowe występujące w żywności)
  2. Zachowanie się przy stole podczas spożywania posiłków (dobór sztućców, kieliszków, składanie serwet, sprzęt gastronomiczny)
  3. Potrawy, produkty, napoje, przyprawy zalecane w wybranych oraz zabronione  w tych chorobach   ( otyłość, cukrzyca, choroby nowotworowe,
    nietolerancja pokarmowa: bezglutenowa, bezlaktozowa, wegańska)

Część zadań będzie przeprowadzona w języku angielskim lub niemieckim.

Serdecznie zapraszamy i gwarantujemy miłą zabawę oraz nagrody
W przypadku pytań prosimy o kontakt  się z  E.Wasielewską  607104 432 oraz p. Barbarą Tylak 512609500