Potrawy krajów Unii Europejskiej
Dnia 24 października 2013 roku został przeprowadzony konkurs pt. ”Potrawy Krajów Unii Europejskiej” pod hasłem „desery” dla uczniów Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Jana Pawła II w Głogowie przez nauczycieli przedmiotów zawodowych Barbarę Tylak
i Małgorzatę Bojko. Była to dziewiąta edycja tego konkursu – patrz galeria.
W konkursie wzięło udział 7 zespołów z następujących klas: IIe, IIIe i IIa. Uczniowie przygotowali receptury wybranych deserów i określili, z którego kraju pochodzi dany deser, samodzielnie przygotowali i udekorowali przygotowane desery, a następnie zaprezentowali je. Po dokonanej ocenie uczestnicy konkursu zdegustowali wykonane potrawy.
Celem konkursu było:
– zapoznanie i zainteresowanie młodzieży deserami spożywanymi w poszczególnych krajach UE oraz nawykami
żywieniowymi krajów należących do UE
– wyrabianie umiejętności pracy w grupie i samodzielności przygotowania potraw
– dokonanie prezentacji.
I miejsce zajęli uczniowie kl. II a – Magdalena Karmelita i Dawid Woźniak
II miejsce zajęli uczniowie klasy IIIe – Aleksandra Gwazdacz i Ernest Kowalczyk
III miejsce zajęły uczennice kl II e – Monika Ludwisiak i Paulina Sikora
Pozostałe drużyny zdobyły taką samą liczbę, czyli egzekwio zajęły IV miejsce
- Kozak Paulina i Momot Patrycja kl. IIIe
- Alicja Lewicka i Adriana Dąbrowska kl. IIIe
- Agnieszka Gil kl. IIIe
- Adrianna Gruter i Kacper Koziura kl. IIe
Poziom zaprezentowanych deserów był wysoki. Uczniowie byli zadowoleni z udziału w konkursie i efektów swojej pracy. Wyrazili chęć udziału w podobnych konkursach.
Założone cele zostały osiągnięte.
Wszyscy uczestnicy zostali obdarowani nagrodami, które zostały ufundowane przez dyrektora szkoły ZSE im. J. Pawła II w Głogowie Wojciecha Janisio oraz organizatorów konkursu.
Nazwy deserów wykonane przez poszczególne drużyny:
- Magdalena Karmelita i Dawid Woźniak – deser kuchni francuskiej – Chocolate fondant
- Aleksandra Gwazdacz i Ernest Kowalczyk – deser kuchni włoskiej– Tiramisu orzechowe
- Monika Ludwisiak i Paulina Sikora- deser kuchni polskiej – Bezy z bitą śmietaną cytrynową
i sosem malinowym - Kozak Paulina i Momot Patrycja kl. IIIe – deser kuchni włoskiej – Panna Cotta z białą czekoladą i owocową salsą
- Alicja Lewicka i Adriana Dąbrowska kl. IIIe – deser kuchni włoskiej – Dwukolorowa Panna Cotta
- Agnieszka Gil kl. IIIe – deser kuchni włoskiej – Tiramisu
- Adrianna Gruter i Kacper Koziura kl. IIe – deser kuchni polskiej – rogaliki z czekoladą