„Zawodowcy Dolnego Śląska”
Przez dwa lata (do 30.06.2026 r.) w naszej szkole będzie realizowany projekt unijny „Zawodowcy Dolnego Śląska”.
W projekcie zaplanowano udział 170 uczniów z wszystkich kierunków nauczania w naszej szkole oraz 15 nauczycieli (zawodowców)
W ramach projektu uczniowie i nauczyciele będą mogli uczestniczyć w szeregu wartościowych szkoleń i wycieczek.
TU >pełny opis projektu TU>dokumenty do pobrania
Wszystkie zajęcia są bezpłatne i będą odbywać się w naszej szkole. Będą to zajęcia popołudniowe lub sobotnie.
KURSY/WARSZTATY DLA NAUCZYCIELI
- „Kody kreskowe. Rodzaje i ich zastosowanie w logistyce” – 12 h – 4 osoby -nauczyciele logistyki
- „Logistyka w gospodarce odpadami” – 6 h – 4 osoby – nauczyciele logistyki
- „Warsztaty sushi” – 6 h – 11 osób – nauczyciele przedmiotów gastronomicznych i hotelarskich
- „Działania proekologiczne w gastronomii i hotelarstwie – nowoczesne podejście” – 6 h – 11 osób – nauczyciele przedmiotów gastronomicznych i hotelarskich
KURSY/WARSZTATY DLA UCZNIÓW
- Warsztaty „Nowoczesne techniki kulinarne” – 2 gr po 10 os. x 18 h – GASTRONOMIA + HOTELARZE
- Warsztaty „Sushi”– 3 gr po 10 os. x 6 h – GASTRONOMIA + HOTELARZE
- Warsztaty „Gastro Show – serwis specjalny i flambirowanie” – 2 gr po 10 os. x 18 h – GASTRONOMIA + HOTELARZE
- Warsztaty „Śniadania hotelowe”– 3 gr po 10 os. x 10 h – GASTRONOMIA + HOTELARZE
- Kurs Kelnerski – 4 gr po 10 os. x 18 h – GASTRONOMIA + HOTELARZE
- Warsztaty „Barista”– 5 gr po 10 os. x 18 h – GASTRONOMIA + HOTELARZE
- Warsztaty „Barman”– 2 gr po 10 os. x 20 h – GASTRONOMIA + HOTELARZE
- Kurs „Nowoczesny sekretariat”– 4 gr po 10 os. x 15 h – EKONOMIŚCI/RACHUNKOWCY
- Warsztaty ,,Protokół Dyplomatyczny i Savoir Vivre” – 4 gr po 10 os. x 8 h – EKONOMIŚCI
- Kurs „Podatki w rachunkowości – PIT, CIT, VAT z wykorzystaniem programów księgowych” – 2 gr po 10 os. x 12 h – EKONOMIŚCI/RACHUNKOWCY
- Kurs „Płatnik od podstaw – nowy program obsługi programu Płatnik ZUS” – 2 gr po 10 os. x 18 h – EKONOMIŚCI/RACHUNKOWCY
- Warsztaty „Profesjonalna organizacja narad i konferencji” – 4 gr po 10 os. x 8 h – EKONOMIŚCI
- Warsztaty „5S i ergonomia” – 2 gr po 10 os. x 6 h – LOGISTYCY
- Kurs „Czas pracy kierowcy”– 3 gr po 10 os. x 12 h – LOGISTYCY
- Kurs: E-logistyka – wykorzystanie systemów informatycznych w logistyce– 3 gr po 10 os. x 12 h – LOGISTYCY
- Kurs: „Przewóz ładunków niebezpiecznych i ponadgabarytowych” – 3 gr po 10 os. x 12 h – LOGISTYCY
- Kurs „Kody kreskowe. Rodzaje i ich zastosowanie w magazynie” – 2 gr po 10 os. x 12 h – LOGISTYCY
- Kurs: „Obsługa wózka widłowego” – 2 gr po 10 os. x 60 h – LOGISTYCY
- Warsztaty florystyczne – 2 gr po 12 os. x 17 h – WSZYSTKIE KIERUNKI
- Kurs „Animator czasu wolnego – 2 gr po 12 os. x 18 h – WSZYSTKIE KIERUNKI
- Zajęcia wyrównawcze z matematyki – 1 gr. 10 os. x 20 h – WSZYSTKIE KIERUNKI
- Zajęcia dedykowane uczniom o specjalnych potrzebach rozwojowych, edukacyjnych oraz psychofizycznych, wykazujących trudności w przyswajaniu podstaw programowych (10 os.) a także uczniom z wybitnymi zdolnościami w nauce (3 os.) – WSZYSTKIE KIERUNKI
ZAJĘCIA OBOWIĄZKOWE DLA WSZYSTKICH UCZNIÓW – UCZESTNIKÓW PROJEKTU
- „Logistyka w gospodarce odpadami – nowoczesne rozwiązania” – 6 h – WSZYSCY LOGISTYCY
- „Gospodarka odpadami w przedsiębiorstwach – nowoczesne rozwiązania” – 6 h, WSZYSCY EKONOMIŚCI/RACHUNKOWCY
- „Działania proekologiczne w gastronomii i hotelarstwie – nowoczesne podejście”– 6 h, WSZYSCY GASTRONOMIA I HOTELARZE
- Doradztwo zawodowe – indywidualne spotkania – 170 osób x 5 h każdy uczestnik projektu
WYCIECZKI
- Wycieczka do Sejmu, Senatu, NBP, GPW – Warszawa – wycieczka 2 dniowa – 30 osób oraz 2 opiekunów – EKONOMIŚCI I RACHUNKOWCY
- Wycieczka do Portu Morskiego w Gdańsku + Terminal Kontenerowy Baltic Hub w Gdańsku wraz z rejsem po Motławie i obserwacją infrastruktury portowej w perspektywy wody oraz ze zwiedzaniem miasta – wycieczka 2 dniowa – 30 osób oraz 2 opiekunów – LOGISTYCY
- Wycieczka do Centrum Dystrybucji IKEA w Jarostach – wycieczka 1 dniowa – 30 osób oraz 2 opiekunów – LOGISTYCY
- Wycieczka do Centrum Edukacji Lotniczej w Krakowie wraz ze zwiedzaniem miasta – wycieczka 2 dniowa – 30 osób oraz 2 opiekunów – LOGISTYCY
- Kurs zawodowy kierunkowy w Wyższej Szkole Logistyki w Poznaniu – Moduł zajęć EKO-LOG – kurs 1 dniowy (10 h) – 30 osób oraz 2 opiekunów – LOGISTYCY
- Wycieczka do Hotelu Copernicus w Toruniu – zwiedzanie hoteli butikowych – pokaz barmański lub baristyczny + Muzeum produkcji piernika – wycieczka 2 dniowa – 30 osób oraz 2 opiekunów – GASTRONOMIA + HOTELARZE
- Wycieczka do Hotelu Gołębiewski w Karpaczu + Hotel Green Mountain wraz ze zwiedzaniem i atrakcjami Karpacza – wycieczka 2 dniowa – 30 osób oraz 2 opiekunów – GASTRONOMIA + HOTELARZE
Planujemy, że 119 uczniów będzie mogło odbywać płatny staz zawodowy w wymiarze 180 godzin.