„Zdrowie człowieka tkwi od pokoleń w tym, co ma
w głowie i co na stole”
Zespół Szkół Ekonomicznych im. Jana Pawła II w Głogowie ma zaszczyt zaprosić młodzież szkół podstawowych (w tym klas gimnazjalnych) i ponadgimnazjalnych
do udziału w jubileuszowej XV edycji konkursu pt. ,,Czy wiesz co jesz?”
– pod patronatem Pana Starosty Głogowskiego, Jarosława Dudkowiaka,
Pana Prezydenta Miasta Głogowa, Rafaela Rokaszewicza
oraz Pani Prezes „Społem” PSS, Magdaleny Zgondek,
fundatorem nagród – tradycyjnie – jest również Pani Bożena Wójcik z Ksiegarni „Feniks”
Tematyka przewodnia tegorocznej edycji: ” Żywienie dietetyczne w chorobach XXI wieku„
Cele konkursu:
– pobudzanie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywienia
– upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocja zdrowia
– rozszerzanie wiedzy na temat savuarie – vivre ,,przy stole”.
Cele konkursu:
- pobudzanie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywienia
- upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocja zdrowia
- rozszerzanie wiedzy na temat savoir – vivre ,,przy stole”.
Konkurs odbędzie się dnia 28 marca 2019 roku o godzinie 9.00 w Warsztatach Szkolnych Zespołu Szkól Ekonomicznych przy ulicy Jedności Robotniczej 38.
Podobnie jak w ubiegłych latach w konkursie uczestniczą zespoły 2-osobowe, które wezmą udział
w rozwiązaniu testu, następnie odbędzie się tzw. część ćwiczeniowa a najlepsze drużyny wezmą udział w części quizowej w celu wytypowania laureatów konkursu.
Zespoły dwuosobowe uczniów należy zgłaszać do 7 marca 2019 r. na załączonych zgłoszeniach (
można dostarczyć osobiście do Warsztatu ZSE ul. Jedności Robotniczej 38 pokój nr 8 lub wysłać faxem pod nr ( 076)8 34 21 63).
Do konkursu nie mogą przystępować uczniowie, którzy brali udział we wcześniejszych edycjach.
Literatura polecana przez organizatorów:
1.Książka pt. ,,Czy wiesz co jesz? – Katarzyna.Bosacka, Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska
2. Książka pt. ,, Wielka księga savoir – vivre`u” – Herberta Schwinghammera
3. Savoir vivre dla każdego – Edward Pietkiewicz
4. Żywienie dietetyczne w wybranych chorobach
Na podstawie w/w literatury przygotowany będzie Quiz dotyczący następujących zagadnień:
- Racjonalne odżywianie (składniki pokarmowe występujące w żywności)
- Zachowanie się przy stole podczas spożywania posiłków (dobór sztućców, kieliszków, składanie serwet, sprzęt gastronomiczny)
- Potrawy, produkty, napoje, przyprawy zalecane w wybranych oraz zabronione w tych chorobach ( otyłość, cukrzyca, choroby nowotworowe,
nietolerancja pokarmowa: bezglutenowa, bezlaktozowa, wegańska)
Część zadań będzie przeprowadzona w języku angielskim lub niemieckim.
Serdecznie zapraszamy i gwarantujemy miłą zabawę oraz nagrody
W przypadku pytań prosimy o kontakt się z E.Wasielewską 607104 432 oraz p. Barbarą Tylak 512609500