TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH 343404
Zdobywane umiejętności |
Praktyka |
Uprawnienia |
– z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy, – podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej, – sporządzanie, ocena organoleptyczna i ekspedycja potraw i napojów, – ocena żywności pod względem towaroznawczym oraz jej przechowywania, – rozróżnianie metod i techniki sporządzania potraw i napojów, – przestrzeganie zasady racjonalnej gospodarki żywnością, – użytkowanie sprzętu i urządzeń do sporządzania i ekspedycji potraw i napojów, – planowanie, analizowanie i modyfikowanie sposobu żywienia, – planowanie, nadzorowanie i rozliczanie produkcji gastronomicznej, – planowanie i wykonywanie usług gastronomicznych, – organizacja produkcji gastronomicznej, – przygotowanie oferty usług gastronomicznych, – korzystanie ze specjalistycznych programów komputerowych do planowania i rozliczania kosztów usług gastronomicznych. |
4 tygodnie w klasie III nauka praktyczna w własnych warsztatach szkolnych, które prowadzą własną działalność, związaną z organizacją i prowadzeniem usług gastronomicznych dla mieszkańców Głogowa lub w zakładach, związanych z żywieniem. Wymagana karta zdrowia: – wymazy – badania lekarskie |
Absolwent jest przygotowany do egzaminu maturalnego i egzaminów potwierdzających zdobycie 2 kwalifikacji:
Uczeń zdobywa dwie kwalifikacje zawodowe: HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych Potrafi wykonać wszystkie czynności związane z fachowym kompleksowym przygotowaniem potraw, obsługą gości korzystających z usług gastronomicznych. Typowymi miejscami pracy technika żywienia i usług gastronomicznych są: restauracje, bary, puby, hotele, kawiarnie, cafeterie, pizzerie, bart typu fast food, sanatoria, stołówki szkolne, przedszkolne, szpitalne, może prowadzić własną działalność gastronomiczną. |