„Zdrowie człowieka tkwi od pokoleń w tym co ma
w głowie i co na stole”

Zespół Szkół Ekonomicznych im. Jana Pawła II w Głogowie ma zaszczyt zaprosić młodzież szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych do udziału w XI edycji konkursu pt. ,,Czy wiesz co jesz?”
pod hasłemBezpieczeństwo żywienia i żywności.
– pod patronatem Pana Starosty Głogowskiego, Jarosława Dudkowiaka,
Pana Prezydenta Miasta Głogowa, Rafaela Rokaszewicza
oraz Pani Prezes „Społem” PSS, Magdaleny Zgondek,
fundatorem nagród – tradycyjnie – jest również Pani Bożena Wójcik z Ksiegarni „Feniks”

Cele konkursu:

– pobudzanie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywienia
– upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocja zdrowia
– rozszerzanie wiedzy na temat savuarie – vivre ,,przy stole”.

Uwaga, zmiana! Konkurs odbędzie się !!! Uwaga, zmiana!
13 marca 2015 roku o godzinie 900 w Warsztatach Szkolnych Zespołu Szkól Ekonomicznych
przy ulicy Jedności Robotniczej 38.

W konkursie może uczestniczyć jeden zespół dwuosobowy, reprezentujący szkołę.

Podobnie jak w ubiegłych latach w konkursie uczestniczą zespoły 2-osobowe, które wezmą udział
w rozwiązaniu testu, następnie odbędzie się tzw. część ćwiczeniowa a najlepsze drużyny wezmą udział w części quizowej w celu wytypowania laureatów konkursu.

Podczas konkursu, zostanie wygłoszona prelekcja na temat – Co mówią nam etykiety produktów spożywczych oraz odbędzie się degustacja potraw sporządzonych wspólnie przez uczniów ekonomika z szefem kuchni Bonduelle Tomaszem Bociagiem.

Do konkursu nie mogą przystępować uczniowie, którzy brali udział we wcześniejszych edycjach.

Literatura polecana przez organizatorów:

  1. Książka pt. ,,Czy wiesz co jesz? – Ireny Gumowskiej
  2. Książka pt. ,, Wielka księga Savoir – vivre`u” – Herberta Schwinghammera
  3. Savoir vivre dla każdego- Edward Pietkiewicz
  4. Bezpieczeństwo żywności i żywienia –Jan Gawęcki Katedra Higieny Żywienia Człowieka UP w Poznaniu 2014 r.
  5. Zasady żywienia człowieka

Na podstawie w/w literatury przygotowany będzie Quiz dotyczący następujących zagadnień:

  1. Racjonalne odżywianie
  2. Zachowanie się przy stole podczas spożywania posiłków (dobór sztućców, kieliszków, składanie serwet)
  3. Żywnośc bezpieczna- przechowywanie, zanieczyszczenia żywności, przechowywanie żywności, dodatki do żywności.
  4. Czytanie etykiet na opakowaniach.

Serdecznie zapraszamy i gwarantujemy przyjemną zabawę oraz nagrody.


W I części konkursu uczestnicy rozwiązują test.

W II części odbędą się konkurencje dotyczące następujących zagadnień:

  • racjonalne odżywianie
  • owoce i warzywa, przyprawy
  • zachowanie się przy stole podczas spożywania posiłków (dobór sztućców, kieliszków, zastawa stołowa)
  • składanie serwetek.

Część zadań będzie przeprowadzona w języku angielskim lub niemieckim.

III etap konkursu odbędzie się w formie Quizu. W tym etapie udział wezmą dwie najlepsze drużyny z gimnazjum i dwie drużyny ze szkół ponadgimnazjalnych.

Serdecznie zapraszamy i gwarantujemy przyjemną zabawę oraz nagrody.
W przypadku niejasności można kontaktować się z pp. Barbarą Tylak, Elżbietą Wasielewską lub Anetą Sroką
pod nr tel. 076/8 34 21 63