„Zdrowie człowieka tkwi od pokoleń w tym, co ma
w głowie i co na stole”

Zespół Szkół Ekonomicznych im. Jana Pawła II w Głogowie ma zaszczyt zaprosić młodzież szkół podstawowych (w tym klas gimnazjalnych) i ponadgimnazjalnych
do udziału w XIV edycji konkursu pt. ,,Czy wiesz co jesz?”
– pod patronatem Pana Starosty Głogowskiego, Jarosława Dudkowiaka,

Pana Prezydenta Miasta Głogowa, Rafaela Rokaszewicza
oraz Pani Prezes „Społem” PSS, Magdaleny Zgondek,
fundatorem nagród – tradycyjnie – jest również Pani Bożena Wójcik z Ksiegarni „Feniks”

Tematyka przewodnia tegorocznej edycji: „Cukier i środki słodzące”

Cele konkursu:

– pobudzanie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywienia
– upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocja zdrowia
– rozszerzanie wiedzy na temat savuarie – vivre ,,przy stole”.

Zespół Szkół Ekonomicznych im. Jana Pawła II w Głogowie ma zaszczyt zaprosić młodzież szkół  gimnazjalnych  i  ponadgimnazjalnych  do  udziału  w powiatowym konkursie
pt. ,,Czy wiesz, co jesz?”.


Cele konkursu:

  • pobudzanie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywienia
  • upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocja zdrowia
  • rozszerzanie wiedzy na temat savoir – vivre ,,przy stole”.

Konkurs odbędzie się dnia 22 marca 2018 roku o godzinie 9.00 w Warsztatach Szkolnych Zespołu Szkól Ekonomicznych przy ulicy Jedności Robotniczej 38.

 Podobnie jak w ubiegłych latach w konkursie uczestniczą  zespoły 2-osobowe, które wezmą udział
w  rozwiązaniu testu, następnie odbędzie się tzw.  część ćwiczeniowa a najlepsze drużyny wezmą udział w części quizowej  w celu wytypowania laureatów konkursu.

Podczas konkursu odbędzie się wykład i degustacja deserów przygotowanych przez uczestników projektu POWER. 

Zespoły dwuosobowe uczniów  należy zgłaszać do 9 marca 2018 r. na załączonych zgłoszeniach (
można dostarczyć osobiście do Warsztatu ZSE ul. Jedności Robotniczej 38 pokój nr 8 lub wysłać faxem pod nr ( 076)8 34 21 63). 

Do konkursu nie mogą przystępować uczniowie, którzy brali udział we wcześniejszych edycjach.

    Literatura polecana przez organizatorów:

  1. Książka pt. ,,Czy wiesz co jesz? – Ireny Gumowskiej
  2. Książka pt. ,, Wielka księga Savoir – vivre`u” – Herberta Schwinghammera
  3. „Savoir vivre dla każdego”- Edward Pietkiewicz
  4. Zasady żywienia człowieka
  5. „Sporządzanie napojów i potraw – towaroznawstwo i przechowywanie żywności” – Anna Kmiołek

 

     Na podstawie w/w literatury przygotowany będą przygotowane zadania konkursowe dotyczące następujących zagadnień:

  1. Racjonalne odżywianie
  2. Zachowanie się przy stole podczas spożywania posiłków (dobór sztućców, kieliszków, składanie serwet)
  3. Asortyment warzyw i owoców, przypraw, sprzętu gastronomicznego.
  4. Cukier i inne środki słodzące – asortyment, charakterystyka, zastosowanie w żywieniu, właściwości.

 

Część zadań będzie przeprowadzona w języku angielskim lub niemieckim.

Serdecznie zapraszamy i gwarantujemy miłą zabawę oraz nagrody.
W przypadku niejasności prosimy o kontakt   z p. Barbarą Tylak 512 609 500