Nauka w systemie zaocznym – tylko dla absolwentów ZSZ w zawodzie kucharz
możliwość przystąpienia do egzaminu maturalnego i zdobycia tytułu technika żywienia i usług gastronomicznych
Zdobywane umiejętności | Praktyka | Uprawnienia |
– planowanie, analizowanie i modyfikowanie sposobu żywienia, – planowanie, nadzorowanie i rozliczanie produkcji gastronomicznej, – planowanie i wykonywanie usług gastronomicznych, – organizacja produkcji gastronomicznej, – przygotowanie oferty usług gastronomicznych, – korzystanie ze specjalistycznych programów komputerowych do planowania i rozliczania |
nauka praktyczna w własnych warsztatach szkolnych, które prowadzą własną działalność lub w zakładach, związanych z żywieniem – do zaliczenia w przypadku pracy w zawodzie kucharz Wymagana aktualna Karta Zdrowia: |
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych KKZ
Potrafi wykonać wszystkie czynności związane z fachowym kompleksowym przygotowaniem potraw, obsługą gości korzystających z usług gastronomicznych. Typowymi miejscami pracy technika żywienia i usług gastronomicznych są: restauracje, bary, puby, hotele, kawiarnie, cafeterie, pizzerie, bart typu fast food, sanatoria, stołówki szkolne, przedszkolne, szpitalne, może prowadzić własną działalność gastronomiczną.
|