KUCHARZ 512001
Zdobywane umiejętności |
Praktyka |
Uprawnienia |
– przechowywanie żywności, – sporządzanie potraw i napojów, – wykonywanie czynności związanych z ekspedycja potraw i napojów, – przestrzeganie przepisów z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy, – podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej, – opanowanie języka obcego ukierunkowanego zawodowo, – rozróżnianie surowców i materiałów stosowanych w produkcji gastronomicznej, – przestrzeganie zasad racjonalnego żywienia, – posługiwanie się instrukcjami obsługi maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji gastronomicznej, –ocena żywności pod względem towaroznawczym oraz jej przechowywania, – rozróżnia metody i techniki sporządzania potraw i napojów, – użytkuje sprzęt i urządzenia do sporządzania i ekspedycji potraw i napojów, – dobiera zastawę stołową do ekspedycji potraw i napojów, – porcjuje, dekoruje i wydaje potrawy i napoje, – monitoruje krytyczne punkty kontroli w procesach produkcji oraz podejmuje działania korygujące zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej, – zna zadania systemu HACCP. |
Zajęcia praktyczne prowadzone w własnych warsztatach szkolnych, prowadzących własną działalność związaną z organizacją i prowadzeniem usług gastronomicznych dla mieszkańców Głogowa
Wymagana Karta zdrowia: |
Absolwent zdobywa wykształcenie zawodowe i kwalifikację zawodową: HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dańPotrafi wykonać wszystkie czynności związane z fachowym przygotowaniem potraw i napojów, oraz ich ekspedycją. Typowymi miejscami pracy kucharza są: restauracje, bary, puby, hotele, kawiarnie, cafeterie, pizzerie, bary, sanatoria, stołówki szkolne, przedszkolne, szpitalne, może prowadzić własną działalność gastronomiczną. |
Po ukończeniu szkoły Branżowej I stopnia w zawodzie kucharz absolwent
w Szkole Branżowej II stopnia
będzie mógł przygotować się do egzaminu maturalnego
i zdać egzamin z kwalifikacji TG.16. – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
zdobywając tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych